„A folyó, amely éltet és összeköt - a Duna” az esztergomi Duna Múzeum kiállítása a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában

2014. március 07. 10:00

A 2013. évi dunai árvízi védekezés hősies munkájának, a civil összefogásnak emléket állító „Egy ország a Duna mentén .. „ című országos vándor fotókiállításához kapcsolódva, azt megalapozva a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma hosszú ideje meglévő jó szakmai kapcsolat és együttműködés keretében fogadta az Esztergomi Duna Múzeum „A folyó, amely éltet és összeköt - a Duna” című vándorkiállítását.

A március 6-án tartott - szokásosan a Nagyteremben felépített kiállítás – megnyitóján először Berki Imre a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója köszöntötte a szép számú közönséget, a 2013. évi Dunai árvízről megemlékezve felhívta a figyelmet arra, hogy a Katasztrófavédelem munkatársai, a tűzoltók, az árvízi védekezésben részt vevők megismerhetik a Duna igazi arcát, történetét, megismerhetik azt a folyót, melyet megfékeztek. Kiemelte a két múzeum és a két szakterület közös gyökereit, méltatta Gróf Szécsényi Ödön személyét és munkásságát. Szalkai Tímea az Esztergomi Duna Múzeum vezetője megismertette a kiállítás megszületésének körülményeit, elmondta, hogy a kiállítás bemutatja hazánk legnagyobb folyójának történetét a római kortól, napjainkig, a különböző korok folyóábrázolásait térképeken, városképeken jeleníti meg. A dunai hajózás jelentős korszakait, az időszakos és állandó hidak történetét is feldolgozza a tárlat, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek a folyóhoz kapcsolódó mesterek – halászok, faúsztatók, tutajosok, aranymosók, - életébe.

Dr. Papp Antal tű. ezredes a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Hangsúlyozta, hogy a tárlatnak külön aktualitást ad a vízügyi szakterületnek a Belügyminisztérium alárendeltségébe történő kerülése, a Katasztrófavédelmi és a Vízügyi Tudományos Tanács kapcsolatfelvétele.

A megnyitó a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának témához igazodó hangulatos játékával ért véget.

A vendégek érdeklődve járták körbe a kiállítást, böngészték a földön található installáción a Duna 1842. évi vonalát és akkori látnivalóit, valamint kipróbálhatták egy működő dunai hajómalom makettjét.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Alpekné Garda Hilda a BM. OKF Igazgatási Főosztályvezetője, Jackovics Péter a BM OKF Műveletirányítási Főosztályvezetője, a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet parancsnoka, Palotai Zsolt Gábor tű. ezredes a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, Bujdosó János tű. ezredes a BM OKF GEK igazgató-helyettese.

Szöveg: Berki Imre

Fotó: Pipis Bálint