85 éves a Katasztrófavédelem Központi Zenekara

2023. február 08. 08:23

A Katasztrófavédelem Központi Zenekara idén ünnepli fennállásának 85. évét. Az akkori nevén Budapesti Tűzoltózenekar 1938. február 8-án tartotta első próbáját Rőt István vezetésével.

Eleinte a tűzoltózenészek a felszerelésüket követően öthónapos tűzoltótanfolyamon, majd háromhónapos színház-ügyeletesi képzésen voltak kötelesek részt venni. Képzett tűzoltóknak minősültek a székesfővárosi tűzoltóság állományában, rendes tűzoltói szolgálatot teljesítettek. A próbákat a szabadidő terhére szervezték, de ennek ellenére hamar országos szintű elismertségnek örvendtek és a felkérések egymást érték. Zenés őrségváltásokon, tűzoltóbálokon, a tiszti iskola ünnepségein állandó közreműködők voltak, de rendszeres fellépői voltak a Magyar Rádió zenei közvetítéseinek is. 

1946-tól a zenekar tagjai főállású zenészként látták el a szolgálatot, majd 1949-től belügyminiszteri rendelet szerint 30 fővel alakult meg a hivatásos tűzoltózenekar.  A hatvanas évektől kezdődően az Országos Filharmónia szervezésében több száz koncertet adott az ország szinte valamennyi koncerttermében, létszáma ekkor 47 fő volt. 

1973-tól kezdődően a Tűzoltóság Központi Zenekara a fúvószenekari szolgálat mellett a belügyminiszter jóváhagyásával, és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, valamint a Művelődésügyi Minisztérium támogatásával   létrehozott egy reneszánsz és barokk zenét játszó együttest is Tinódi Kamarazenekar néven. A közel 10 évig működő formáció 487 koncertet adott. 

A következő évtizedben alakult ki a zenekar ma is ismert összetétele, formációja. A zenészek magas szintű képzettsége (szinte kivétel nélkül okleveles művész képesítéssel bírtak) lehetővé tette a fúvós zenei paletta kiszélesítését. Repertoárján számos magyar szerző kortás művét tartotta, de alkalmas lett gyep-show, szalonzenekar és big band formációra is.

A Katasztrófavédelem Központi Zenekara az igényeknek megfelelően, a történelmi magyar indulóktól kezdve, a jól ismert klasszikus művek fúvószenekari átiratain keresztül, a filmzene, a kortárs és szórakoztató zene széles skáláját vonultatja fel a fellépésein. Repertoárján több mint háromszáz mű szerepel. Térzenéin színes zenei összeállítással szórakoztatja a hallgatóságot, így mind az idősebb, mind a fiatalabb generációk megtalálják a számukra kedves dallamokat. Zenei felkészültségük, valamint a sisakkal kiegészített piros díszegyenruha által kölcsönzött látványos megjelenésük méltó módon képviseli a tűzoltó hagyományokat és a katasztrófavédelmet.