Hatodszor együtt a Városligetben

2016. április 25. 15:22

Füstsátor és bűvész, mentési bemutató és a Flórián Band – mindezeken túl számos tanulságos és szórakoztató program várta mindazokat, akik április huszonharmadikán kilátogattak Budapesten a Városligetbe, ahol immár hatodik alkalommal ünnepelték közösen védőszentjüket a tűzoltók és a rendőrök.

 
A tüzes mesterségek, így a tűzoltók kicsit előrehozták az ünneplést, hiszen Szent Flórián napja május negyedikére esik, a rendőrök azonban csupán egy nappal hamarabb adóztak vigalommal Szent György emlékének. A 2016-os közös majális a hagyományoknak megfelelően a tűzoltó- és rendőrautók közös felvonulásával vette kezdetét, a kocsisor a Flórián térről indult. A Katasztrófavédelem Központi Zenekara és a Készenléti Rendőrség Zenekara szlovák, cseh és osztrák menetzenekar társaságában vonult be a „Rendőr-rétre”, a megnyitó helyszínére.

Köszöntőt a két házigazda szervezet, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője mondott. Bucsek Gábor r. vezérőrnagy arról beszélt, hogy immár huszonötödik alkalommal vonulnak fel Szent György napja alkalmából. A tábornok szót ejtett arról, mik az elvárások egy jó rendőrrel szemben, és elmondta, a rendezvény célja, hogy bemutassa, a rendőrség egy olyan, szakmai tapasztalatokkal felvértezett, motivált emberekből álló testület, amely képes növelni az állampolgárok relatív biztonságérzetét. A főkapitány beszélt arról is, hogy a majálison háromezer középiskolást látnak vendégül és reméli, hogy a látottak alapján számosan döntenek majd úgy, hogy a későbbiekben a rendőri hivatást választják. Varga Ferenc tű. dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató úgy fogalmazott, teljesen természetes, hogy a rendőrök és a tűzoltók közösen ünnepelnek, hiszen a két szakma számtalan szálon kötődik egymáshoz. Összeköti a hivatásokat a szolgálati eskü, de leginkább a napi tevékenység, hiszen például a főváros évi tizenötezer tűzoltói beavatkozása közül minden harmadikban tűzoltók és rendőrök együtt dolgoznak. Emellett, tette hozzá a tábornok, együttműködnek az ügyeletek, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy évtizedes barátságok és családi kapcsolatok is erősítik a két testület közös történetét. Az igazgató hangsúlyozta, a majálison nemcsak a hivatásos tűzoltóságok képviseltetik magukat, megjelentek azok az önkéntes segítők, mentőcsapatok is, amelyekkel a szervezetnek folyamatos kapcsolata van.
 
A megnyitót követően megindultak a programok, a Rendőr-réten bemutatkoztak a rendőrség speciális egységei mellett a hagyományőrzéssel foglalkozó szervezetek, a katonai rendészet, a polgárőrök, egyebek mellett volt motoros, helikopteres, lovas, kutyás bemutató – mindenki találhatott kedvére való látványosságot.
A Tűzoltó-réten szintén megannyi nézni- és kipróbálnivaló várta a látogatókat. Arról nem szól a fáma, hogy az időjárás melyik testület hatására gondolta meg magát, de a nap közepére jósolt eső elmaradt, így semmi sem állt az önfeledt szórakozás útjába. Hosszú sorok kígyóztak minden olyan helyen, ahol oltani, mászni lehetett, így csúcsra járt a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ harminchét méteres létrás járműve és a kőbányai tűzoltóság ötvenhárom méteres magasból mentője is. A két szer kosara folyamatosan emelkedett-süllyedt, emelt a magasba és eresztett alá kicsiket és nagyokat. Az ott szolgálatot teljesítő kollégák megjegyezték, természetesen a gyerekek voltak bátrabbak, a felnőttek hangja és lába olykor bizony meg-megremegett a magasban. Gyakorta csaptak fel a lángok a rét egy másik pontján, ahol aprócska „tűzoltók” oltották lelkesen a tálcatüzet. A látottak alapján bátran kijelenthető: az elkövetkező napokban jelentősen megugrik a hivatásos pályára készülő kisfiúk és kislányok száma. Szép forgalmat bonyolítottak a füstsátrak is, a vállalkozó szellemű látogatók kipróbálhatták, milyen nehéz is tájékozódni, amikor az orráig sem lát az ember – mindezt persze légzőkészülék használata mellett. Az oktatási központ sátrában egy régi kocsifecskendőt tekinthetett meg a közönség, emellett múlt századi tűzoltó készülékeket is bemutattak, a kiállított tűzoltósisakok pedig jól álltak nagyoknak és kicsiknek egyaránt – noha utóbbiak alig-alig láttak ki a felnőttekre méretezett egyéni védőeszközből. Rögtönzött „habparti” is volt, a Katasztrófavédelmi Kutatóintézet berendezése kvázi tűzoltóhabot állított elő, ezt fújni, terelgetni, belegyalogolni igencsak jó mulatságnak tűnt. Egyetlen majálisról sem hiányozhatnak a szakmai bemutatók, így természetesen az alpintechnikai és tűzszerész bemutatón kívül az idén is „baleset” történt a Városliget közepén: egy autó felborult, egy másik nem tudta kikerülni, ráfutott és felugratott rá. Hárman „sérültek meg”, egyikük a kocsi alá is szorult. Az első és a nyolcadik kerületből érkeztek tűzoltók a balesethez, de a helyszínre vonult a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktor- és műveleti szolgálata is. A történéseket és az alkalmazott eszközök és fogások részleteit dr. Kanyó Ferenc tű. alezredes, tűzoltósági főfelügyelő tárta az érdeklődők elé. A Tűzoltó-réten számos sátorban várták az érdeklődőket, bemutatkozott az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, kiállították termékeiket a tűzoltó felszereléseket és egyéni védőeszközöket gyártó cégek. Lehetett kocsikázni is, a tűzoltó Trabant megállás nélkül rótta a köröket a Ligetben, fedélzetén a száguldás és a kéklámpa szerelmeseivel. A színpad sem maradt üresen, zenés és interaktív gyermekműsor, bűvészprodukció szórakoztatta a vendégeket, délután pedig Kasza Tibi és a Flórián Band koncertezett.

Foto: Jóri András - BM OKF