A KOK meghívására vendég zenekar érkezett Franciaországból

2018. szeptember 25. 15:06

Idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját a Katasztrófavédelem Központi Zenekara. Ez alkalomból szervez koncerteket a BM OKF és a KOK, valamint egy jubileumi és egy adventi CD kiadvány is tervezésre került, melyek munkálatai jelenleg is folynak.

A jubileumi nagykoncertet megelőzően közös zenélésre hívta meg a KOK vezetése Franciaországból a Batterie Fanfare Kuttolsheim önkéntes tűzoltók zenekarát. A 24 fős fanfárzenekar, mely elnevezés a hangszerállományból adódik, szeptember 21-én adott közös koncertet a Katasztrófavédelem Központi Zenekarával a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dologház utcai dísztermében.
A koncertet egy ünnepség előzte meg, melyet házigazdaként Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok úr nyitott meg, méltatva a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokságról 1938-ban indult Zenekar sikereit. Ezután Dr. Papp Antal tűzoltó ezredes a KOK igazgatója és Dóra László tűzoltó alezredes a zenekar vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.
 
A koncert első részében a francia zenekar műsorát hallhatta a közönség, mely koncert hangzása jelentősen eltért a hazánkban megszokott fúvószenekari hangzástól, a natur hangszerek speciális hangzása és korlátai miatt. E hangszerek ugyanis nem rendelkeznek billentyűkkel, így hangkészletük és terjedelmük kisebb, mint a mi zenekarunk által használt hangszerekén. A közönség nagy tetszéssel fogadta e kuriózumnak tekinthető műsort.
A második részben népszerű zenei művekkel és operettel szórakoztatta a megjelenteket a Katasztrófavédelem Központi Zenekara. A koncertet követő fogadás után a zenészek pihenőre siettek, mivel számukra evvel még nem ért véget a közös munka. Szeptember 22-én délelőtt a Budai Vár adott helyszínt közös térzenéjüknek, ahol mindkét zenekar a saját fúvószenekari induló irodalmát vonultatta fel a nagyszámú közönség előtt.
A francia zenekar vasárnap este vacsorával búcsúzott a Zenekartól és a KOK vezetőitől, a franciaországi viszontlátás reményével.
 
Dóra László