Átadták a nyíradonyi katasztrófavédelmi őrs új épületét

2023. július 12. 13:28

Július 12-én birtokba vehette korszerű laktanyáját a nyíradonyi őrs állománya. Az ünnepélyes átadón elhangzott, a helyieknek mindig is fontos volt, hogy biztonságukról szervezett keretek között gondoskodjanak.

Nyíradonyban 1907-ben alakult önkéntes tűzoltóság, az első laktanyát az 1970-es években biztosította az akkori városvezetés. A nyíradonyi katasztrófavédelmi őrs 2013. január 1-jén kezdte meg hivatásos szervként a működését, az addig is laktanyaként szolgáló épületet az önkormányzat használatba adta.

A korábbi, több mint félszáz éves, korszerűtlen laktanya sem energetikailag, sem pedig a készenléti állomány elhelyezése szempontjából nem felelt meg a kor műszaki követelményeinek, fenntartása, korszerűsítése folyamatosan magas költséget generált.

Az ünnepélyes átadáson megjelenteket először dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár köszöntötte. Elmondta, mindennél fontosabb a térségben élők biztonsága, egyúttal örömét fejezte ki afölött, hogy az őrs összesen tizenhat település biztonságán őrködik.

Tasó László országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy az őrs életre hívása valódi csapatmunka eredménye, elhivatott emberek összmunkája, mindemellett a közigazgatási és rendvédelmi szervek közös akaratának eredménye. 

Az átadást megörökítő emléklapot Erdélyi Krisztián tű. vezérőrnagy, műveleti főigazgató-helyettes adta át a nyíradonyi katasztrófavédelmi őrs parancsnokának, Terdik György tűzoltó századosnak, aki ezután Tasi Sándortól, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzatok Közgyűlésének alelnökétől ajándéktárgyat vehetett át. 

A jelképes szalagátvágás előtt a történelmi egyházak képviselői áldották meg a laktanyát és az állományt.

Az új laktanya több mint háromszáz négyzetméteres, a beruházás részben kormányzati forrásból, részben a BM OKF költségvetéséből, összesen 419,2 millió forintból valósult meg. A nyíradonyi őrs tizenhat településen összesen csaknem ötven és félezer ember védelmét látja el, a települések közül nyolc Hajdú-Bihar vármegyében, nyolc pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található, több mint nyolcezer négyzetkilométernyi területen. A nyíradonyi katasztrófavédelmi őrs állománya évente átlagosan éves több mint négyszáz káresethez vonul. A várost a 471-es számú másodrendű főút szeli ketté, a régió legforgalmasabb közútján számos baleset következik be. Emellett az ország két legnagyobb raklapgyártó üzeme is itt működik.